Hrošíci :)

Hrošíci :)

sobota 3. května 2014

Zámek Žleby

Naší další zastávkou během našeho výletování byl zámek Žleby. Více informací a zajímavostí získáte na oficiálních stránkách http://www.zamek-zleby.cz/. Návštěvu mohu jen doporučit, jelikož jsme z Českých Budějovic tak s manželem jsme tento krásný zámek "překřtili" na Středočeskou Hlubokou a věřím, že při prohlížení fotek budete souhlasit :-)



Původně gotický hrad pánů z Lichtenburka z doby před rokem 1289, znovu postavený po zničení husity před polovinou 15. století, prošel renesančními a barokními úpravami a do dnešní romantické podoby byl přestavěn Karlem Vincencem Auerspergem v letech 1849 - 1868 podle anglických předloh. V romantických interiérech se mísí původní historické památky s dobovými prvky a starožitnostmi dovezenými z celé Evropy. Kožené tapety, sbírky vitrají, mnohé obložení stěn, přepychové vybavení a instalace respektující dobové dokumenty, uchovaly do dnešní doby zámek jako jakousi "užitnou sbírku starožitností" s jedinečnou atmosférou a neopakovatelnou malebností.





Kolem zámku se rozprostírá zámecký park a naleznete v něm i malou oboru, kde můžete mimo jiné vidět i BÍLÉ JELENY. Je tam pouze ukázkový chov, opravdovou oboru s bílými jeleny naleznete v nedaleké oboře Žehušice. Během naší návštěvy byla bohužel obora zavřená ...




Tak co? Líbí? :-) Příště Vás zavedu přímo do "našeho" chalupářského města Čáslav a ukážu Vám i něco málo z našeho chalupářského vegetu :-)

4 komentáře:

  1. Terezko, koukám, že to máme rády a stejných místech - Žleby, Kačina, alespoň jednou do roka se tam musím zastavit.
    A háčkem taky zdatně šermuješ :o), určitě se zase zastavím.
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko děkuji za návštěvu :-) Na Kačině jsem letos byla poprvé, ale Žleby jsem navštívila už nesčetněkrát a pořád se na ně nemůžu vynadívat :-)
      S háčkem poslední dobou opravdu jen šermuju :-) teď se ale zdá, že jsem opět zvítězila nad hmotou a brzy se zde objeví další příspěvek tentokrát vytvořený právě háčkem :-)
      Hezký den

      Vymazat
  2. Tam jsme byli vloni v létě na rodinném výletě. Moc se nám tam líbilo, opravdu nádherné místo, kde si každý najde to svoje!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano je to tam moc krásné a nikdy se to neomrzí :-)

      Vymazat