Hrošíci :)

Hrošíci :)

středa 18. června 2014

Hrad Lipnice v Lipnici nad Sázavou

Nedaleko naší chalupy se nachází další báječný výletový cíl. Jedná se o jeden z nejmohutnějších českých šlechtických hradů, založený na počátku 14. století mocným rodem pánů z Lichtemburka. 


Zřícenina hradu Lipnice



V Lipnici svá poslední léta prožil a také zde psal Jaroslav Hašek. Vznikalo zde i jeho asi nejslavnější dílo "Osudy dobrého vojáka Švejka". Na místním starém hřbitově je i pochován. V podhradí se dokonce nachází penzion a hostinec "U České koruny", který provozují jeho potomci (vnuk a pravnuk s rodinou).


Teď už ale pojďte se mnou na prohlídku ...


 

Velká věž ... nebo spíš to, co se z ní dochovalo ...

Zde je vidět velká věž a Trčkovský palác, což byl reprezentační pozdně gotický palác. Původně zde stály dvě menší budovy purkrabství a kapituly. 

 
V Trčkovském paláci byly dvě hodovní síně, vstupní hala se schodištěm, kuchyně a v přízemí pak zásobní sklepy.

Věž Samson s upraveným vyhlídkových ochozem, který původně sloužil k obraně hradu .... na levé straně je Thurnovský palác, který byl obytným palácem, schodiště uvnitř paláce bývalo hlavním komunikačním uzlem obytné části hradu a sklepení zde ukrývá původní rytířskou hodovní síň, kterou později přebudovali na zásobní sklepy.
Po pravé straně je pak Mázhaus, kde je momentálně umístěna pokladna hradu. V této místnosti sedával také Jaroslav Hašek a napsal zde některé ze svých povídek.

No a nakonec je zde historicky a architektonicky nejcennější část hradu ... Starší gotická kaple byla zasvěcená sv. Vavřinci a po barokní přestavbě v sedmnáctém století byla nově zasvěcena sv. Josefovi. Právě v této kapli byli vysvěceni první husitští kněží v českých zemích.




Bílá věž ...

Kostel sv. Víta v podhradí ...



Zlákala jsem Vás i tentokrát? Okolí je ještě vhodné i na výlety na kolech ;-)




Žádné komentáře:

Okomentovat