Hrošíci :)

Hrošíci :)

středa 18. června 2014

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou

Tohle místo jsem vždy obdivovala ... Kdykoli jsem zahlídla nějaký obrázek nebo video, řekla jsem si, jak je to úžasná stavba, jak je to celé promyšlené, ale hlavně, že na člověka musí dýchnout neskutečná atmosféra když tam stojí .... 

... a taky že ano ...


Pořád jsme si s manželem říkali, že se sem musíme zajet podívat, protože je to něco úžasnýho, ale taky jsme si pořád říkali, že je to celkem daleko jen tak si sednout do auta a jet tímhle směrem ...

Nakonec jsme na to vyzráli a spojili jsme to s cestou na chalupu, kterou máme nedaleko Čáslavi ... no zkratkou bych to nenazvala, ale stálo to za to :-) Pro mě to chvílemi byl teda očistec, protože jsem byla po noční a vyráželi jsme hned ráno :-) No zvládla jsem to, přežila jsem a až na mírný déšť to byl opět úžasný den :-)

Všechny historické nebo architektonické moudrosti jsem čerpala z prospektu a pak také z http://www.zelena-hora.eu.

Už na úpatí schodiště vás to tak nějak vezme ...

A co teprve když se po schodech vydrápete nahoru ...


Kostel je vystavěný na půdorysu ve tvaru pěticípé hvězdy. Tato skutečnost má vycházet z legendy, ve které se praví, že se v místě, kde Jan Nepomucký utonul, objevila koruna z pěti hvězd. Tento symbol se pak objevuje opakovaně i v dalších prvcích stavby. Areál je přístupný pěti vchody, v chrámu se nachází pět kaplí s pěti oltáři. Pět písmen má i latinské slovo TACUI - mlčel jsem. To je vyjádřením legendy, podle které světec zaplatil svým životem za to, že neprozradil zpovědní tajemství královny Žofie. 



Dominantou kopule kostela je velký červený jazyk, atribut sv. Jana Nepomuckého, obklopený kruhem plamenů, z něhož prosvítají paprsky.


Ústřední a nejdůležitější součástí vybavení je oltář, který navrhnul sám architekt Jan Blažej Santini - Aichel.


Ústřední sochou je socha sv. Jana Nepomuckého, stojící na zeměkouli a opticky stoupajícího vzhůru. Pět osmicípých cisterciáckých hvězd na zeměkouli představje 5 kontinentů, na kterých bylo šířeno křesťanství. Zeměkoule je obklopena třemi anděli do tvaru písmene "V" a další dva andělé po stranách odhrnují baldachýn. Nad světcovou hlavou je trojice andílků a jeden z nich drží v ruce klíč a druhý pečetítko, což symbolizuje světcovo mlčení.





Boční oltáře jsou zasvěceny čtyřem evangelistům ...

Janovi s orlem

Lukášovi s býkem

Matoušovi s knihou

Markovi se lvem

Některá okna v interiéru mají také tvar jazyka, další okna vyplňuje tvar biskupské mitry a posledním tvarem je pak rovnostranný troj´úhelník, který symbolizuje Nejsvětější Trojici.






Hřbitov v původních plánech architekta nikdy nefiguroval, nádvoří bylo až do 19. století zatravněné, aby nic nerušilo vnímání centrální svatyně a byl zde dostatečný prostor pro přicházející poutníky. Vlivem pohřbívání zde došlo k nárůstu terénu a „utopení“ ambitu, které poškozovalo i jeho stavební podstatu. Dnes už se na Zelené hoře nepohřbívá a dochází k postupnému vymísťování hrobů na nedaleký nový hřbitov. Terén bude poté postupně snížen na původní výšku a plocha mezi chrámem a ambitem bude jako v minulosti porostlá pouze trávníkem.












Tak co říkáte? Já byla naprosto u vytržení a kdyby nás nevyhnal déšť a vítr, který se náhle přihnal zůstala bych tam déle jen abych mohla "sosat" tu atmosféru dál :-)

 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat