Hrošíci :)

Hrošíci :)

čtvrtek 7. srpna 2014

Hoší dovolená 2014 ... část čtvrtá



ČTVRTEK 24.7. 2014

Náš plán byl neúprosný. Na začátku dovolené jsme si vytyčili jako cíl cestování za památkami UNESCO a dvě se nám zdály málo. Z toho důvodu, jsme vyrazili do Litomyšle

Naše cesta byla poznamenána už značnou únavou z předešlých dní, ale po náhledu na zámecké nádvoří a okolí náměstí Litomyšle nás únava přeci jen trochu opustila. Výlet jsme tentokrát začali obědem. Během jídla se počasí zhoršilo a začalo nám poprchávat. Zakoupili jsme si vstupenku na zámek a během čekání na začátek prohlídky jsme si odskočili do auta pro deštník.

Zámek v Litomyšli je celý zdoben sgrafity. Celý zámek pokrývá přes 8.000 sgrafit přičemž ani jedno nemá stejný vzor. Zajímavé také je, že zámek má celkem 24 komínů.




 


 
 
Navštívili jsme také sklepení zámku, které slouží jako galerie a momentálně zde je expozice Olbrama Zoubka.



 
Hlavním důvodem, proč jsme do sklepení zavítali, byl ale fakt, že je zde umístěno „Srdce pro VáclavaHavla“. Umístění a úprava prostor je podle mého názoru velmi důstojné. Jsou zde umístěné štafle, aby si každý mohl srdce prohlédnout i z výšky a případně i vyfotit.







Litomyšl je známá jako rodiště Bedřicha Smetany. Naproti zámku je bývalý pivovar a v něm je zpřístupněn byt, který obývala Smetanova rodina. Bedřich Smetana zde bydlel do svých 6 let a pak se přestěhovali do Jindřichova Hradce. Místnosti jsou zařízené tak, jak mohli být vybaveny v době malého Bedříška a návštěvník má možnost si i vyzkoušet hru na klavíru u kterého se Bedříšek učil hrát.









V Infocentru nám poradili kam bychom se měli podívat, ale naše únava se podepsala na tom, že jsme nestihli projít vše. 

Nezapomněli jsme ale navštívit muzeum ve staré Piaristické koleji.



Zde hlavně manžela zaujala výstava „Retro Gaming“. Výstava se skládá ze starých počítačů a počítačových her. Zjistil zde, že SEGY, na kterých hrával jako malý už prostě patří do muzea. Tato výstava je moc hezky udělaná, protože návštěvník zde má možnost zahrát si na počítačích staré hry. 







Muzeum je po rekonstrukci a je velmi moderně vybavené. Během této rekonstrukce došlo i k archeologickému průzkumu, kdy odhalili původní základy města, které jsou velmi vkusně zasazeny a zaskleny do prostorů muzea a tím pádem jsou i zpřístupněny. Jako zajímavost muzeum nabízí i funkční repliku Křižíkovy obloukové lampy, která byla vyrobena speciálně pro toto muzeum. 


Za zmínku stojí i nejstarší fotoaparát Flora v České republice z roku 1840, který používal Florus Stašek, rektor zdejší piaristické koleje, a to pouhý rok po představení nového vynálezu daguerrotypie – prvního prakticky užívaného fotografického procesu.


Po prohlídce muzea jsme vyčerpání hledali místo, kde bychom si dali kávu. Zabloudili jsme do krásné uličky a usadili jsme se v kavárničce, která nám připomínala řecké taverny.


Po kávičce jsme ještě vběhli na náměstí, minuli jsme starou radnici s multifunkčními hodinami ...




... pokochali se pohledem na Dům U Rytířů, což je nejstarší dům v Litomyšli ...



... no a zjistili jsme, že i ostatní domy na náměstí stojí rozhodně za prohlédnutí.





Znaveni jsme usedli do auta a frčeli jsme zase zpátky na chalupu s vidinou volného dne.

Žádné komentáře:

Okomentovat