Hrošíci :)

Hrošíci :)

čtvrtek 7. srpna 2014

Hroší dovolená 2014 ... část třetí



STŘEDA 23.7.2014



Ve středu do středu. Další výlet byl opět cyklistický. Uvědomili jsme si, že naše chalupa má opravdu výhodnou polohu, jelikož je necelých 15 km od středu země, naší země, České republiky.


Od branky naší chalupy v Kluckých Chvalovicích jsme vyrazili polní cestou do Chlumu. Hned na této cestičce se naskytly krásné výhledy do krajiny. 

 
Obilné pole se přímo nabízelo k rekonstrukci známé scény z filmu Gladiátor, kde Russel Crow přejíždí rukou po obilných klasech vracející se zpět domů. 



Po průjezdu vesničky Chlum jsme jeli přes Chraňbožský les do Dobrnic až do vesničky Hroznětín. Z Dobrnic do Hroznětína je táhlé stoupání, na kterém jsme udělali pár zastávek pro kochání se okolní přírodou. 





Hroznětín se pyšní nejen pěknou návsí ... 



ale i specifickým přechodem. Je tam totiž „Slepičí přechod“. 


Za Hroznětínem se během stálého pozvolného stoupání se dostáváme do Číhoště. 


Tato vesnice je známá především tzv. „Číhošťským zázrakem“, kdy se v roce 1949 během kázání za farářem Toufarem pohnul kříž. Tento farář byl poté ve vykonstruovaném procesu persekuován. 

Mimo jiné se ve vsi nachází geografický střed České republiky. Ve středu země jsme se občerstvili svačinou z batůžku, udělali pár fotek a vyrazili za pánem v domě č. 57, abychom si zakoupili pár upomínkových předmětů. 





Z Číhoště jsme dorazili na rozcestí, odkud se dá jet do Ledče nad Sázavou, Světlé nad Sázavou nebo do Leštiny u Světlé. 



Leština byl náš cíl. Přes vesnice Kynice a Vrbice jsme bičovaní protivětrem sjeli z kopce až do Leštiny a v místní hospodě jsme se osvěžili malinovou „ZONkou“. 


Závěrečná část cesty nás vedla přes Novou Ves u Leštiny a Vlkaneč zpět do Kluckých Chvalovic. Cestou k chalupě mě napadla spásná myšlenka, že si zasloužíme odměnu. Abychom se už nemuseli trmácet na kole do Zbýšova, vzali jsme džbán, sedli do auta a ve Zbýšově jsme si nechali načepovat 4 Plzničky.



Při čekání na natankování jsme se samozřejmě občerstvili ještě na místě. Na zahrádce s námi seděl postarší pár a paní při pohledu na náš džbánek drbla do pána „Podívej se, jaký mají krásný džbánek. Ten je ale krááááásnýýýý“ no a pán to korunoval poznámkou „To už se jen tak nevidí, aby někdo šel do hospody pro pivo se džbánem. Myslel jsem, že to dělám už jen já“ následoval dotaz „Kolik se do toho vejde? Tak 3 piva ne?“ když se dozvěděl, že se tam vejdou 4 piva a kousek tak pronesl památnou větu „Ty pičo tak to je paráááda“. Popřál nám hezký zbytek dne a objednal si další pivo. 

My se vydali svou cestou a na chalupě začali grilovat večeři za odměnu.


Podávali jsme grilovaný bůček „light“ (sůl a kmín) 



... a krkovičku v bylinkách (rozmarýn, tymián, sůl a olivový olej).



Žádné komentáře:

Okomentovat